DESPRE Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României

DESPRE Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României

502
0
SHARE

BY Radu Carp – Profesor Fac. de Ştiinţe Politice

Aflat în vizită la Chişinău, premierul Victor Ponta a anunţat că România va acorda asistenţă nerambursabilă Republicii Moldova în valoare de 100 de milioane de euro, până în 2020.

Ştirea este într-adevăr senzaţională la prima vedere. Problema este că aceeaşi stire era anunţată în ianuarie 2010, cu ocazia vizitei la Chişinău a fostului preşedinte al României. Coincidenţă maximă, tot de 4 ani de implementare era vorba şi atunci.

Rezultatul a fost semnarea la data de 27 aprilie 2010 a unui “Acord între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova”.  Doar o parte redusă din aceşti bani au fost folosiţi pentru construcţia de case destinate persoanelor care au suferit de pe urma inundaţiilor în 2010 şi pentru gazoductul Iaşi – Ungheni.

De fapt, la Chişinău s-a semnat pe data de 27 august între cei doi prim-miniştri, român şi moldovean, un Protocol care are ca obiect prelungirea până în 2020 a Acordului iniţial, deoarece nu s-a reuşit cheltuirea sumelor alocate în 2010. Victor Ponta omite cu bună ştiinţă să recunoască şi să-şi asume eşecul alocării şi cheltuierii celor 100 milioane.

Banii au rămas necheltuiţi deoarece nu s-au stabilit obiectivele şi nici cine este eligibil, care trebuie să fie forma proiectelor, etc. Ministerul Dezvoltării de la Bucureşti cerea şi cere “proiecte”, ministerul omolog de la Chişinău întreabă ce fel de proiecte sunt finanţate. Dialogul surzilor continuă de 5 ani în legătură cu deblocarea faimoaselor 100 de milioane. Victor Ponta nu practică acest dialog al surzilor – cu care este familiarizat, ci monologul farsei.

Una dintre erorile care au dus la eşecul acestui proiect este că s-a preferat un minister fără experienţă în proiecte de finanţare externă şi nu MAE care gestionează programe de asistenţă pentru dezvoltare destinate Republicii Moldova.

Mecanismul de alocare a celor 100 de milioane este extrem de defectuos, fiind conceput pentru a nu folosi aceşti bani.

Mai puţin generoasă decât Victor Ponta, cancelarul Merkel a promis in 2012 “doar” 10 milioane de euro, bani care au fost alocaţi şi s-au cheltuit integral pe proiecte la Chişinău.

Victor Ponta mai alocă încă odată 100 de milioane Republicii Moldova, doar pe hârtie, în loc să adopte soluţii prin care aceşti bani să poată fi efectiv folosiţi. Îi va mai aloca periodic, la fiecare 4 ani, prin declaraţii fără acoperire şi după ce nu va mai fi prim-ministru. Victor Ponta şi-a dobândit renumele de a plagia creaţia altora. Acum a reuşit performanţa să plagieze chiar şi proiecte care nu s-au pus niciodată în aplicare.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY